onsdag 1 januari 2014

Barnallergiåret 2013/14

"Syftet med Barnallergiåret är att förbättra skolmiljön och att i förskola och skola öka kunskapen och förståelsen för astma och allergisjukdomar hos våra barn och ungdomar.
Skolan är Sveriges största arbetsplats och en tredjedel av alla skolbarn har någon form av astma, allergi eller överkänslighet. Tiotusentals har svåra problem som inte bara påverkar barnen utan hela familjen – barn, syskon och föräldrar.
Hjälp oss att hjälpa de barn och ungdomar som behöver vårt stöd! Det är miljön och attityderna som avgör om allergi ska orsaka ett funktionshinder. Det finns goda möjligheter att möta de allergiska sjukdomarna bland barnen och därmed lindra bördan hos de drabbade." Astma- och allergiförbundet
För oss som är aktiva inom skola och förskola innebär detta ytterligare ett steg i vårt arbete för likabehandling. För visst kan allergi i vissa fall likställas med ett handikapp även om det inte uttryckligen är klassat som det. Än. 
Jag är inte bara förskollärare, jag är mamma till en femårig jordnötsallergiker också. Det innebär att jag vet vad det innebär att som förälder vara orolig för att all personal på förskolan inte kan alla tecken på allergisk chock, att alla inte kan akutplanen utantill och att alla inte kan ge medicinen. För ett allergiskt barn kan dessa vara skillnaden mellan liv och död. Som pedagog kan jag inte garantera att alla vårdnadshavare vet, förstår och kommer ihåg att man inte får trycka i sig en Snickers innan man hämtar sitt eget barn bara för att det kan vara så att det allergiska barnet kommer och pratar just idag.. 
Givetvis är allt det beroende på hur allvarligt allergiskt barnet är men man kan aldrig vara nog säker. Och är det någonstans som alla barn har rätt att känna sig trygga så är det i skolan och förskolan. Det ska vara en fredad zon oavsett om du är jordnöts-, damm- eller parfymallergiker. Eller om du har kraftig astma eller... 
Som förskolechef tycker jag att DU är ansvarig för att alla barn är trygga, att all din personal har kunskap kring allergier och dess symtom samt att all personal på hela den förskola där det går ett allergiskt barn kan hantera krissituationer. Det är viktigt att all personal på alla förskolor känner till tecknen på allergisk reaktion eftersom många allergiker inte upptäcks förrän de får sin första reaktion och då kan det vara bråttom.
Som pedagog tycker jag att det är DITT ansvar att ta till dig denna information. Barnens välbefinnande hänger på det. Se det som en fördel att du kanske kan hjälpa någon på staden om du känner till symtomen och vet att du bör leta efter personens EPIPEN innan det är försent.... 
VARFÖR INTE LÄGGA TILL ALLERGISK CHOCK I HLR-UTBILDNINGEN? 

Gå in HÄR och se vad DU kan göra för att underlätta för allergiker i skola och förskola!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar