tisdag 3 december 2013

Luciafirande i magsjukans spår...

Nu har vi haft hur många veckor som helst (känns det som) när barnen antingen är hemma magsjuka, är hemma för att en familjemedlem har magsjuka eller helt enkelt för att familjen inte vill ha magsjuka. Det innebär att vi snittar på 9-13 barn mellan 1 och 5 år, de flesta yngre, varje dag. Ibland ännu färre. Av 25 inskrivna barn. Det är en utmaning att planera om och omstrukturera hela hösten/vintern men det går.

För det första, och mest akut, är luciafirandet nästa fredag. Vi övar och övar utifrån barnens lista men det är baskemej inte lätt. Vi får fortsätta att tappert träna och sedan göra en avstämning vilka sånger barnen anser sig kunna tillräckligt för att framföra. En del kan de ju sedan innan som tur är! Det viktigaste är ju dock inte framförandet utan den mysiga morgonen med grötfrukost som vi får tillsammans alla stora och små, gamla och ännu äldre! Vi behöver tillåta mer insyn och samarbeta mer med förskolans omvärld och dessa små "gettogethers" är en oerhört uppskattad tillställning från båda håll. Tror och hoppas jag i alla fall!

För det andra så kan vi konstatera att barnens intresse och engagemang för projektet "LJUD!" mer eller mindre dött helt så det blir troligtvis en avrundning av det nu vid årsskiftet med uppstart av någonting nytt i januari. Vad det skulle kunna vara vet jag inte än, det tål att diskuteras men jag kan lugnt påstå att barnens intresse för uppfinningar a la Pettsson är mycket populära nu. Kanske ett teknikprojekt med Pettson-tema? Då skulle vi också kunna få in vårt utökade tänk kring ett ev. natur och miljö/hållbart samhälle-fokus som vi pratat om... Utmaningar som: "Hur kan vi samla ihop skräpet? Hur kan vi bygga en fågelholk tillsammans? Vad vill vi ha möjlighet att göra i vår nya skog? Hur kan vi bygga/ordna det? Kan ni bygga en hinderbana? Hur ska vi göra för att få vattnet härifrån till dit? Vad kan vi bygga med det material vi hittar?" och att titta närmare på myrstackens mysterier vilka barnen börjat fundera över tror jag skulle engagera en hel del av våra barn till våren utifrån vad de pratar om nu...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar