fredag 18 oktober 2013

Språk. Vad är det?

Häromdagen fick jag mig en tankeställer. på ett forum såg jag följande kommentar av en grundskollärare under en diskussion om ehur vi jobbar med engelska i förskolan:

Små barn 1-3 år har ju knappt ett språk.

Eh, va?! Ursäkta? Tänkte jag och insåg att alla inte ser det som jag ser. nämligen att alla barn har ett språk oavsett om de är 14 år och talar med korrekta meningar med sammanbindningar och vet allt om agenter och predikat eller om det är ettåringen som kommunicerar med ljud och blickar. Eller med tecken.

Ja det är sant. Hör och häpna. Små barn har inte ett språk, de har massor av språk. Och en oerhörd vilja av att kommunicera. Vi har sedan ett par år så sakteliga startat upp arbete med tecken i vår verksamhet. Detta har främst kommit de allra minsta till gagn eftersom det är mycket lättare att forma händerna än att styra tungans muskel innan alla muskler jobbar som man vill. Häromdagen utspelade sig följande "incident" hos oss, man kan säga att vi var snabba med kameran....

Två barn sitter i soffan med lärplattan mellan sig. Appen heter "Stora Pekboken" och säger vad djuret/saken heter när man petar på det. Barnen satt och bläddrade fram "fischhhhh", skrattade och pekade medan de hela tiden tittade på varandra och på mig, häremellan gjorde det ena barnet tecknet för FISK, tittade på kompisen och skrattade. När de bytte bild återkom de oftast till de bilder som de kunde tecknen för som KO och FISK.

Det var helt underbart att se samspelet de här barnen hade! Nu i höst utökar vi vårt arbete med språk och tecken genom att köpa in böcker och språkmaterial för de minsta med teckenstöd. Allt material köper vi från Hatten Förlag både böcker om Olle och Mia samt det mesta av materialet från Snicksnacksnoken  dvs Ajja & Bajja, Sickan och skattkartan och rim- och ramspaket. Vi börjar så smått att introducera Ajja under veckan som kommer och beställer snart en hel del till. De som följt bloggen en längre tid har tidigare insett att jag älskar boken om Sickan, barnen likaså. nu när böckerna om Ajja & BAjja kommit så har de minsta barnen fått en ny favorit! Fördelen med dessa är att de är teckensatt baktill i boken så att vi pedagoger lätt kan "plugga in" aktuella tecken från vardagslivet.

Utöver Teckenböcker och rimpaket så köper vi också in alla figurerna från Babblarna, de allra minsta barnens favoritfigurer. Barnen har tyckt att själva materialet är tråkigt men figurerna har vunnit deras hjärtan! Vi har tidigare haft de första sex men fått lämna in dem till specialpedagogen så nu köper vi alla 12. Perfekt för de barn som tränar sitt uttal genom lek!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar