lördag 9 mars 2013

en språkstimulerande padda...

Bläupp sa den söta lilla grodan en dag... Nej det är inte så jag menar. Jag har nu börjat bygga upp språkmappen i vår iPad. Vad är egentligen en språkstimulerande app? Är det bara appar som lär barnet att forma ljud och träna språkförståelse eller är det också alla de appar där barnen måste kommunicera med varandra för att klara appens grundläggande syfte? Eller är det främmande språk? Eller bildspråk?

Jag har nu jobbat med iPad sedan i julas, alltså bara några månader men jag vet knappt hur jag kunde jobba utan den. Alla dessa bra (och dåliga) appar som finns som är så mycket bättre än jag själv på att stötta barnen i sin språkutveckling och i sociala situationer är ju en enorm tillgång! Givetvis beror det till stor utsträckning på hur man väljer att jobba med paddan hur pedagogisk den blir. Man bör som pedagog vara kritisk till de appar som finns på marknaden och inte bara ladda hem för att det är gratis. Även om gratis nästan alltid är gott. Jag har själv precis hittat till Appfredag på Facebook där de tipsar om appar som är tillfälligt gratis. Gissa vem som kommer sitta med paddan varje fredag?

Åter till det språkliga perspektivet. Jag har delat in våra appar i olika mappar för bl.a. språk. Här finns appar som leker med språkljuden på olika nivåer, appar som leker fram bokstäverna, teckenspråkslexikon, appar för främmande språk och en app som kräver att du ska låta för att det ska bli färg på teckningen.. Här kommer vår språkstimulerande app-lista, vissa har jag priset på men en del har vi redan fått gratis via appfredag så de vet jag inte vad de kostar annars:


Se bokstavsljuden – En app kanske främst för pedagogerna där man via bild ser hur tungan ska placeras etc vid framställande av ljud. Gratis.

Ritprata –  En gratisapp som är bra vid bl.a seriesamtal och som stöd för såväl oss som barnen i samtal om specifika händelser. Gratis.

TicTic - En slags tecknad uppslagsbok som finns på olika språk.  Barnen kan växla mellan de olika apparna för att se vad ord heter på t.ex spanska och thailändska. Finns på thailändska, franska, italienska, spanska, tyska, japanska och engelska. Finns som prova-på-versioner. Fullversion 22 kr/språk.inkids

Svenskt för barn – Som en pekbok där man får höra och se det svenska ordet till bilden, man kan även höra de separata bokstäverna (ej bokstavsljuden) och få det engelska ordet uppläst. Gratisversion. Fullversion 22 kr.

ABC 123 - Bokstäverna på andra språk. Man kan välja engelska, franska, nederländska, tyska och spanska. Det går att köpa till expansionpacks "färger" och "siffror" för 7 kr/st

Lekplats 3 – Den perfekta appen för de bokstavsintresserade barnen. Forma bokstäverna på bokstavskort, skriv färdiga ord eller fritt, para ihop och matcha. Här kan man ställa in hur länge barnen får spela samt om det är initiala ljud eller bokstäver som ska användas. Man kan även byta språk till de vanliga europeiska. Gratisversion med vissa bokstäver. Fullversion 28 kr.

Djurkorsord – Korsord för barn där de kan dra bokstäver till rätt plats i korsordet. Finns tre svårighetsgrader. Finns som gratisversion med vissa korsord. Fullversion 15 kr.

PekbokFörBarn – En enkel pekbok för de minsta där varje bild förstärks med såväl läte som substantiv. Finns som gratisversion med låsta delar. Fullversion 7 kr.

Pekboken – Stor pekbok med foton olika kategorier, tryck på bilden och du får höra ordet. Här kan man även välja att spela memory med bilderna.

Ordboken – Som Pekboken men med illustrationer istället för foton.

Fonemo - Ett memory där man kan välja om man vill höra ordet (gratisversionen) eller bara språkljudet (betalapp) när man klickar på nallen vid kanten. Fullversion 28 kr.

SingingFingers- En ritapp där du måste låta eller säga något samtidigt som du ritar för att det ska bli färg på skärmen. Sätt sedan fingret på det du ritat och du hör ljudet/ordet. Gratis.

Association Puzzles – Enkla associationsövningar med färger, former och mönster.

TSP Lex-        Teckenspråkslexikon från Stockholms universitet. Innehåller såväl ord som
                      fraser. Gratis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar