fredag 18 januari 2013

Självständighet.

För barnen alltså. Vi har på vår förskola pratat väldigt många gånger om att sänka barnens hyllor i tamburen så att de kan bli mer självständiga och nå utan att klättra. Vi hade det så innan vi bytte till nya lokaler men byggarna hade monterat ihop klädhyllorna passande vuxna inte fyraåringar.. Så nu när magsjukan härjar som värst hos oss så fick vi idag plötsligt tid och armar över när några pedagoger var med de få barn som var kvar..

Sagt och gjort. Vi plockade loss hyllor, krokar och konstiga vanthållare och funderade några vändor på höjd och placering.. Eftersom barnen tydligt visat de senaste månaderna att hallen är en populär plats att leka och vara på så ville vi låta dem ha kvar den ytan men minska mängden grus. Därför hamnade alla skohyllor över varandra på en sektion nära dörren och precis bredvid sitter en röd tejp = STOPP! Varje barn har sin plats för skor. Nu hänger barnens kläder i en höjd så att de allra flesta når att ta ner och hänga upp och det är inte så knöligt som det var innan men klättervänliga bänkar/skohyllor under kläderna.. Den konstiga vanthållarmojängen fick flytta upp allra överst och blev en välbehövlig dokumenthållare!

Det känns som att vi uppnår flera fördelar med detta:

  • Barnen kan känna sig mer självständiga..
  • Pedagogerna kan inte av slöhet (jag gör ofta detta) sätta sig på bänkarna och böja ner mot golvet för att dra över stövlar. Vi har en påklädningsbänk som är till för att användas = bättre arbetsställning för pedagogerna och därmed begränsade ryggproblem..
  • Barnen kan inte använda bänkarna bakom grusiga overaller till att bädda ner dockor och gömma leksaker så att vi får tvätta... Det är bättre om de kan använda dessa leksaker med en annan sorts fantasi... 
  • Det blir mer lätttillgängligt för vår städerska att komma åt...


NU känns det bra att komma tillbaks på måndag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar