onsdag 12 september 2012

På bättre tankar.

Efter gårdagens frustrerade tankar var jag helt slut. Idag möttes jag på jobbet av glada barn och en kväll med arbetslagsmöte. Nu är jag fylld av inspiration och glada tankar igen!

Kvällens möte innefattade tankar utifrån kurser, en bok, erfarenheter och främst upptäckter vi gjort om barnen i veckan. Vi börjar bli bättre på att se vad barnen egentligen är intresserade av tror jag minsann! Flera av barnen har fullkomligt invaderat oss med olika kojor som ska byggas, rivas och byggas om och idag såg vi prov på problemlösning då två av barnen började lägga ärtpåsar runt kanten på filten för att den inte skulle kana ner... Kan detta vara en del av barnens tydliga intresse för varandras hus och var de bor? Detta ledde till diskussioner om hur vi kan stimulera till kojor? Kanske vi tillfälligt kan bygga om i Mysen och tillsätta element för vidare inspiration utan att det för den skull låser till en fast konstruktion?

Jag startade upp ett miniprojekt med de barn som vill delta häromdagen och det smittar av sig! Vi började göra åttakantiga pärlplattor som vi planerar att sammanfoga till någon form av gemensam tavla som en del i att inlemma pärlandet i vårt kompistema TILLSAMMANS. Alla pedagoger är delaktiga i detta och de flesta av barnen har frivilligt frågat efter att få bidra med en eller flera plattor! Jättehärlig känsla! Denna reflektion ledde i sin tur till diskussion om liknande aktiviteter och kollegan G kom med idén att alla kan vara delaktiga att göra en gemensam stor väv. Detta gillade vi och vi spånade vidare på detta. kanske vi kan ha den på en vägg i hallen och på så sätt inspirera barnen att inbjuda föräldrarna att delta i vårt stora projekt? Vi funderade även över den tydligt kvinnliga och förskoletradiotionsbundna delen i att pärla och väva vilket mynnade i tankar om ett större byggprojekt med alla våra samlade mjölkkartonger. Kanske vi kan fråga kojbyggarna om de vill bygga en mer fast konstruktion att leka med?

Och nu behöver jag kasta ut en fråga i cyberrymden:

  • Hur fäster man mjölkkartonger vid varandra på det stabilaste sättet? 
Tejp funkar ju inte, Medium släpper enligt kollegorna, misstänker även att limmet i limpistolen blir som en lös plastbit när det stelnat... Givetvis tänker vi låta barnen experimentera med allt sådant men det vore skönt att veta vad man kan peta in för kommentarer om barnens fantasi tar tillfälligt paus... Min tanke är att det kanske går att fästa ihop hjälpligt med något och sedan täcka alltihop med stora shok av tidningspapper och tapetklister för stadga?

3 kommentarer:

  1. Jag skulle använt limpistol eller gaffatejp.

    SvaraRadera
  2. dubbelhäftande tejp borde funka bra, det finns bred och billig på biltema

    SvaraRadera
  3. För några år sedan byggde vi en Batmangrotta utav mjölkkartonger på min förskola, vi använde typ plastad kraftigtejp - silvertejp funkar nog också bra. Man får se till att fästa alla kartonger. Det blev mycket bra och hållbart.

    SvaraRadera