torsdag 30 augusti 2012

succén fortsätter.

Vår ordbild med förlåt blev idag färdig och uppsatt på en av barnen vald vägg. (Den passade mig som pedagog alldeles utmärkt eftersom väggen som valdes är precis invid mattan där vi samlas för samling och andra möten...) Barnen röstade om vad de skulle dekorera med och vilken färg. De turades i par om med limstiften och alla glittrade på tavlan. Stolta barn ville sedan fota det färdiga resultatet så jag fikc låna ut min kamera en stund.

Idag hade vi vårt första månadskalas med fruktsallad och lite popcorn i en strut var. barnen fick sedan gå på jakt ute efter varsin Bamse Kompistidning inslagen i en plastficka med lite presentsnöre och en "Grattis på ___-årsdagen!" på, så fick de leta efter en tidning märkt med rätt siffra. Tyvärr saknades tre av barnen som fyllt i sommar så nu står vi inför ett "jaha vad gör vi nu?"-moment... Hur görs det på andra ställen? Firar man de barnen vid nästa månadskals då eller sätter man de barnen i fokus en annan dag men utan festligehterna eller? Hela tanken med månadskalas är att dra ner på alla dessa glass- och fikakalas som blir 25 gånger per år och utökas med fest runt Nalledagen, kanelbullens dag, Förskolans dag, Midsommar, Påsk, Våffeldagen, Advent, Lucia, Jul... Som sagt. På årets 12 månader hinner ju vi inom förskolans värld med ca 30 olika kalas, ofta fler. Detta rimmar ju kanske inte så bra med läroplanens mål om att barnen ska utveckla sin förståelse om vikten att värna om sin hälsa... Det låter mer som mina frossarvanor en fredagkväll. "Yes! Nu firar vi med MAT"... Ska vi sedan lägga till det tjugotalet vinbärs- och krusbärsbuskar som ofta resulterar i paj eller möjligtvis saftkokning utöver det fria ätandet så blir det en hel del extra socker även där...
2 kommentarer:

  1. Vi firar genom att på sin dag bli sjungen för och får sitta på en klädd stol i form av en tron sen får de ett uppdrag som ska lösas tillsammans med sina kompisar eller själv beroende på ålder. De bjuder på frukt från förskolan. Sen har vi inga fester kring de aktiviteter du nämnde även om vi pratar om de och att det firas som en del av Sveriges traditioner. Vid påsk o jul klär barnen ut sig som brukligt.

    SvaraRadera
  2. Hos oss firar vi på födelsedagen, men bara genom att sjunga innan frukten på förmiddagen. Om någon förälder vill bjuda på något ber vi dem köpa ovanligare sorters frukt, vilket brukar resultera i härliga fruktfat.

    Som förälder till ett barn som fyller år mitt i sommaren och alltid varit ledig på sin födelsedag kan jag säga att det är oerhört viktigt för henne att bli firad på förskolan. Första året för att det fanns en nalle som de fick när de fyllde år. Jag tror barnen känner att de också har rätt till det alla andra får, oavsett hur man firar.

    Jag skulle även vilja ifrågasätta hur klokt det är att servera popcorn. När vi gick kurs i HLR och barnolycksfall fick vi lära oss att det var bland det farligaste man kunde sätta i halsen.

    SvaraRadera