torsdag 23 augusti 2012

Engagemanget växer.

Eftersom barnen på eget bevåg startade en lång samling igår så ville jag inte avbryta dem med att erbjda arbetet med "förlåtbåten" men idag efter frukost så berättade de barn som varit med att tillverka båten precis vad det var och alla fem som var med i dagens samling ville vara med i ateljén. Barnen fick genom omröstning bestämma vilken färg båten skulle ha varpå vi experimenterade utifrån barnens teorier för att få fram grön. Alla var riktigt nöjda när de var klara och använde sedan förlåtbåten som förslag när vi senare under dagen kom in i ett samtal om hur man kan göra förlåt till någon! Nästa steg blir att sätta på det segel som barnen vill ha på båten och skriva den FÖRLÅT-lapp som barnen ville ha skrivit precis när jag skulle gå hem idag. Hade det inte varit för att jag skulle hämta mina egna barn på deras förskola så hade jag nog stannat kvar övertid... Det är så roligt när barnen börjar efterfråga sådant man jobbar aktivt med!!!

Igår kväll var vi på stor-APT där det pratades en hel del om likabehandling, kränkning och diskriminering. Vårt arbetslag kände oss ganska glada under kvällen eftersom mycket ligger inom ramen för det som vi redan arbetar med. Det ligger i planeringen att diskutera dessa frågor ännu djupare under en utvecklingseftermiddag med arbetslaget inom ett par veckor så det kan nog bli riktigt intressant med höstens arbete!

Barnen intresse för varandras hus har ökat ännu mer sedan jag satte upp bilder på de vars hus redan är fotograferade. De andra barnen börjar också bli nyfikna och de äldsta börjar peka ut på kartan var de bor och tycker att det är spännande att se varandras hus.

Det där med att släppa vardagens traditionella uppstrukturerade planering känns mer och mer rätt hela tiden. Två av oss i arbetslaget har ju under våren läst "Lyssnandets pedagogik" och nu i efterhand känner vi mest "HUR kunde vi jobba som vi gjorde?!" Skickar en extra rekommendation på denna lättlästa och inspirerande bok!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar