lördag 4 februari 2012

Inspirationen flödar!

Igår kom vårens första beställning från Lekolär. Det är alltid lika kul att packa upp storbeställningarna. Ny täckfärg, flytande akvarellfärg, akrylfärg, knådgummin, stompfer, lera, papper, kollegieblock, loggböcker och nya bläckpennor.. Det bästa var nog de glittriga små mosaikplattorna i olika former som jag kunde hälla ut på ljusbordet igår eftermiddag. Det svarta och vita vid ljusbordet byttes mot lite piggare färger som rosa, grönt och orange. Det är ju viktigt att byta ut inspirationen ibland och det visade sig tydligt bland de barn som var kvar när vi dukade ateljén sent på eftermiddagen. De byggde olika bilder och experimenterade tillsammans.

I torsdags var jag på ett mycket inspirerande studiebesök på Förskolan Solgläntan i Kärra Centrum. De pedagogiska miljöerna var ordentligt genomtänkta i varje steg och det fanns massor av kopplingar mellan golv och tak och mycket för både små och stora barn att fästa blicken på i tak och på väggar. Men mängden material  var ändå ganska lågt vilket också kändes genomtänkt. Barnen inspirerades av olika stationer och var sak har sin station utan att ösas fram och blandas. Det jag fastnade mest för var avsaknaden av billådor och dockvrår. Sådana leksaker känns alltför könskopplade och kanske bäst lämpar sig i hemmet? Vi har både billåda och en stor hemvrå. Bilarna är ofta inblandade i bråk och högljudda lekar och i hemvrån leker nästan bara flickor och även dockorna är ofta inblandade i bråk. Men jag är ändå till viss del kluven då jag vet att många fortfarande tänker att barnen ska kunna bearbeta hemlivet på förskolan.. Men kan de det? Är det kanske vi vuxna som styr tankarna genom att alltid per automatik planera in en familjevrå? Kanske går det att ta bort dockor och dess tillbehör och bygga om med samma möbler till t.ex restaurang eller affär som inte är kopplade till modersrollen? Något som verkligen inspirerar är den fantastiska dokumentation som återfinns överallt. Man kan verkligen "läsa" mellan raderna och följa pedagogernas tankar med varje sak! Jag som har fastnat för lyxen med Powerpoint som verktyg uppskattar dessa projektböcker som tilltalar såväl barn och föräldrar som pedagoger.
1 kommentar:

  1. Men så härlig miljö det verkar vara, precis som dina tankar går, går mina också. Bilar och dockor....behövs det för det har barnen hemma som lekmaterial. Vi på förskolan ska ju stå för det andra som de ska uppleva och utmanas i.

    SvaraRadera