måndag 12 december 2011

böcker, lera och Konfessionstankar...

nu händer det grejer. I torsdags fick vi vår sändning med böcker från AdLibris.. Massor av härlig facklitteratur att förkovra mig i! Cia hade ock hunnit före med konstruktionsboken så jag funderar på att läsa en bok om grupputveckling i förskolan över helgen istället...

På skapandefronten går det också fort. De flesta barnen har upptäckt det sköna i att arbeta med lera. I torsdags hade jag lermarathon där nästan alla barnen satt och jobbade med lera och träpinnar, de liksom avlöste varandra när det blev en ledig plats. Så nu har vi brickor med lätt plastad lera som står här och var på tork.. Det är spännande att se när en ettåring upptäcker att pinnen kan stå fast eller att femåring kommer på att det går att konstruera på ett nytt sätt i leran..

Idag hade vi genrep inför Luciamorgon. Ska bli så mysigt! Vi har kommit fram till att det här med Lucia kanske mer står för tradition än religion hos oss. Likaså jul. Den enda sång som på luciamorgon är religiös är "Ute är mörkt och kallt" och resten handlar om tomtar och pepparkaksgubbar..  Vi firar i dagsläget följande dagar/högtider: Lucia, Jul (med tomten snarare än Jesus), Förskolans dag, Nalledagen, Midsommar (en hednisk högtid), Våffeldagen (utan Marias bebådelse, med våfflor) och Kanelbullens dag.. Hade vi haft barn från andra kulturer så skulle vi säkert ha firat vissa av deras traditionsbundna högtider också. Vi har barn där en av föräldrarna har annat ursprung men där har vi inte riktigt kommit igång med mångkulturarbetet. Jag (som inte går i kyrkan i "onödan" eller sjunger psalmer) tänker att vissa saker kan man ändå inte ta bort då det skulle förstöra målet om att föra vidare vår kultur och våra traditioner. Däremot kan man ju ta in fler. Givetvis kommer detta leda till många diskussioner de närmsta åren. Jag är nyfiken på hur det ser ut på andra förskolor, hur tänker ni?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar